top of page

Vaak komen patiënten zonder klachten, voor een routine onderzoek van de gezondheid van hun ogen. We raden aan om een dergelijk onderzoek om de 2 jaar te laten uitvoeren vanaf de leeftijd van 45 jaar. We doen dan een algemeen oogonderzoek en checken de brilsterkte.

wat is het?

Met behulp van een spleetlamp of biomicroscoop kunnen we het oog onderzoeken onder sterke vergroting. Zo kunnen we de afwijkingen van het oog nakijken. Tijdens de meeste consultaties wordt ook het zicht gecontroleerd.
Wanneer patiënten met klachten komen, zoeken we de oorzaak en behandelen we die. 
Wij verzorgen ook dagelijks spoedgevallen (ontstekingen, plotse veranderingen in het zicht, oogtrauma,…).

welke onderzoeken doen we?

Tijdens een algemeen oogonderzoek gebeurt
een refractie-onderzoek (visusmeting en zo nodig bril of contactlensaanpassing)
een onderzoek van het voorste oogsegment (hoornvlies, regenboogvlies en lens), een onderzoek van het achterste oogsegment (glasvocht, netvlies, oogzenuw) met behulp van de spleetlamp.
Bij mensen boven de 40 gaan we ook de oogdruk meten.
Indien er een specifiek probleem is, kunnen bijkomende onderzoeken gebeuren zoals een gezichtsveldonderzoek, orthoptisch onderzoek (nakijken van de oogstand), een OCT scan van het netvlies en oogzenuw, fluo-angiografie, aslengte meting, corneadikte meting, pentacam (topografie van het hoornvlies), endotheelceltelling van het hoornvlies…. Indien meer deskundig advies nodig is, verwijzen we naar een collega binnen (of buiten) de praktijk met die expertise.

DSC_4910.jpg
oogtest

welke behandelingen zijn er?

Veel patiënten consulteren voor problemen met het zicht en die kunnen we meestal oplossen met een bril.  Andere oogproblemen zoals ontstekingen, allergie, droge ogen, glaucoom worden behandeld met oogdruppels. In onze praktijk is er een Yag laser om nastaar te behandelen en bepaalde vormen van glaucoom. In onze operatiezaal worden ingrepen van de oogleden en ook cataractoperaties uitgevoerd door Dr. Leroux. De intravitreale inspuitingen worden er geplaatst door Dr. Cornelis en Dr. Maes.  Daarnaast gebeuren er ook cataractoperaties door Dr. Leroux in het dagziekenhuis van UZ Gasthuisberg. Refractieve laserbehandelingen gebeuren in het laser vision center door Dr. De Graeve. Voor andere operaties (aan het netvlies, hoornvlies, oogspieren of traanwegen) verwijzen we door.

bottom of page