top of page

Verhoogde oogdruk of glaucoom is een sluipende ziekte die zonder tijdige behandeling kan leiden tot blindheid door een onomkeerbare beschadiging van de oogzenuw met gezichtsvelduitval tot gevolg.

wat is het?

De gezichtsvelduitval gebeurt vaak heel traag en en onopgemerkt waardoor de ziekte zich al ver gevorderd kan zijn vooraleer de patiënten bij de oogarts komen. De gezichtsscherpte blijft lang onaangetast.

Open hoek glaucoom is de meest voorkomende vorm en treedt meestal op vanaf de leeftijd van 40 jaar. Deze vorm is pijnloos.

Gesloten hoek glaucoom daarentegen is een minder frequent voorkomende vorm, treedt plots op en is zeer pijnlijk.

Aangezien twee procent van de Belgen ouder dan 40 jaar glaucoom heeft, is een eerste onderzoek bij de oogarts aangeraden op 40 jaar. Afhankelijk van de bevindingen van dit onderzoek, raden we een controle aan na één of twee jaar.

welke onderzoeken doen we?

Tijdens een algemene oogcontrole, bepaalt uw oogarts uw risico op glaucoom op basis van een oogdrukmeting, het voorkomen van de oogzenuwkop (papil) en een anamnese. Bij aanwezigheid van risicofactoren wordt bijkomend onderzoek uitgevoerd: meting van het gezichtsveld, meting van de corneadikte, bekijken van de voorkamerhoek met een speciale lens die op het oog wordt geplaatst. Bovendien kunnen we in onze praktijk de dikte van de zenuwvezellaag en oogzenuw meten met behulp van OCT (optical coherence tomography), een geavanceerde methode om de gezondheid van de oogzenuw op te volgen.

IMG_20220118_095659_edited.jpg
Image by Towfiqu barbhuiya

welke behandelingen zijn er?

Wanneer de diagnose wordt gesteld, starten we een behandeling met oogdruppels die levenslang moeten worden toegediend. De bedoeling is om de ziekte te stabiliseren en zo verdere schade te beperken. Regelmatige controles (6maandelijks) zijn noodzakelijk. De meeste vormen van glaucoom krijgen we op deze manier onder controle.

In bepaalde gevallen is een laserbehandeling nodig of zelfs een heelkundige ingreep.

 

Voor meer informatie verwijzen we u graag door naar de website van de Belgische glaucoomvereniging : www.belglaucoma.be

bottom of page