top of page

Tranen worden gemaakt in de traanklier boven het oog. Ze houden het oog vochtig. Daarna lopen ze via de traanwegen weg naar de neus. Als u veel last heeft van tranende ogen kan dit komen door een slechte afvoer van de tranen (verstopping) of een zwakke pompfunctie van de oogleden.
Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn zoals een te hoge aanmaak van tranen. Heel vaak ligt een droog oog aan de basis van deze overproductie.

wat is het?

De traanklier produceert een waterige substantie. Samen met een slijmlaag en een vettige component vormt dit de tranenfilm.

Bij een goede knipperfunctie worden de tranen telkens via het traanpuntje afgevoerd naar het traankanaal. Het traankanaal mondt uit in de neus.

traanwegen.jpg
dsc03735.jpg

welke onderzoeken doen we?

Het onderzoek van de traanwegen bestaat uit verschillende stappen:

  • de oogarts kijkt eerst of het ooglid en het traanpunt netjes tegen uw oog aanliggen. Met een druppel kleurstof op uw oog wordt onderzocht of deze goed wegloopt. op dat ogenblik kunnen we ook andere oorzaken van tranende ogen vaststellen zoals een droog oog met reflectoir tranen.

  • Irrigatietest (Anel-test) = doorspoelen van de traanwegen: de onderste traanpunt wordt een beetje opgerekt. Hierna wordt er voorzichtig een zoutoplossing ingespoten. Zo wordt ontdekt waar de verstopping precies zit.

Indien nodig worden bijkomende testen aangevraagd zoals onderzoek bij een Neus-Keel-Oor arts of een scintigrafie.

welke behandelingen zijn er?

De behandeling van een tranend oog hangt af van de oorzaak.

  • Bij een slechte traankwaliteit kunnen kunsttranen helpen.

  • Als er een te grote aanmaak van tranen is (meer tranen worden gemaakt dan er weg kunnen lopen), krijgt u last van traanogen. Soms ligt dit aan de kwaliteit van het traanvocht in uw oog. Of komt dit door irritatie aan het oog door ontstekingen (blefaritis) of irritatie wanneer de wimpertjes tegen de oogbol schuren (entropion).

  • Als het traanpunt niet mooi aanligt, door een verslapping van het onderooglid (ectropion), lopen de tranen niet meer mooi in het traankanaal. Een ectropion-operatie kan helpen.

  • Bij verstopte traanwegen werken we meestal met een stappenplan, afhankelijk van de lokalisatie en de ernst van de verstopping.

bij welke arts kan u terecht?

Specifieke onderzoeken en behandelingen van de traanwegen worden enkel ter plaatse in Okio geboekt in overleg met de arts.

dsc00589_edited.jpg
bottom of page