top of page

Het netvlies is de gevoelige zenuwvezellaag achterin het oog waarop het licht gefocust wordt. Centraal in het netvlies ligt de macula. 

wat is het?

Er bestaan veel aandoeningen van het netvlies die het zicht kunnen aantasten.

20% van de mensen ouder dan 65 jaar lijdt bv aan macula degeneratie. Hierbij is er een aantasting van het centrum van het netvlies: de macula.

Ook thromboses en andere afwijkingen kunnen zich manifesteren ter hoogte van het netvlies.

welke onderzoeken doen we?

De oogarts gebruikt pupil verwijdende druppels, om met een speciale lens binnenin het oog kijken naar het netvlies. Met een OCT-scan kan er een doorsnede gemaakt worden door het netvlies. Deze scan is pijnloos en bevat geen X-stralen (zoals dit bijvoorbeeld wel het geval is bij een RX of CT-scan). Een Fluo-Angiografie kan eveneens uitgevoerd worden om de doorbloeding nog specifieker na te kijken (indien nodig). Hierbij wordt een kleurstof ingespoten in de arm, waarna er foto’s worden gemaakt met een specifieke camera. Na deze onderzoeken is het zicht door de oogdruppels vertroebeld voor enkele uren. De patiënt moet vergezeld zijn van een chauffeur.

DSC_4910.jpg

welke behandelingen zijn er?

  • Bij beginnende LMD is gezonde voeding, evtl vitamines, en een zonnebril aangeraden.

  • Voor de droge vorm bestaat er momenteel nog geen behandeling. Voor de natte LMD worden intra-vitreale injecties gegeven om de ziekte te stabiliseren.

  • Wanneer een trombose wordt vastgesteld in het oog, is een algemeen cardiovasculair onderzoek en oppuntstelling noodzakelijk.  Hiervoor verwijzen we de patiënten door naar de huisarts.

bij welke arts kan u terecht?

Specifieke onderzoeken van het netvlies worden enkel ter plaatse in Okio geboekt in overleg met de arts.

bottom of page