top of page

Suikerziekte (of diabetes) kan beschadigingen veroorzaken binnen in het oog.


Er kunnen afwijkingen ontstaan aan het netvlies (diabetische retinopathie),
aan de lens (cataract),

aan de oogdruk (glaucoom),

aan de brilsterkte, en
aan de oogspieren (strabismus).

DR1_edited.jpg

wat is het?

Diabetes tast de kleine bloedvaten van het netvlies (retina) aan. Zo ontwikkelt zich diabetische retinopathie.

Bovendien weerspiegelt de situatie van de bloedvaten in de ogen de situatie in het hele lichaam.

De afwijkingen in het oog kunnen visusdaling geven, maar kunnen ook aanwezig zijn zonder dat de patiënt hier zelf iets van opmerkt. Een jaarlijkse controle is dus zeker aangewezen.

welke onderzoeken doen we?

Het netvlies bevindt zich achterin het oog.  Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van het netvlies, is verwijding van de pupillen (met oogdruppels) noodzakelijk . Daardoor zal de gezichtsscherpte verminderd zijn gedurende 2 uren na het onderzoek. Het is best vervoer te voorzien zodat u zelf niet met de wagen naar huis moet rijden.

Indien er afwijkingen van de bloedvaten gezien worden, is een fluo-angiografie nodig om de doorbloeding nog specifieker na te kijken. Hierbij wordt een kleurstof ingespoten in de arm, waarna er foto’s worden gemaakt met een specifieke camera.

Het kan ook aangewezen zijn een OCT-scan van het netvlies te maken. Deze scan maakt een doorsnede van het centrale deel van het netvlies en kan zo zwelling aantonen . Deze scan is pijnloos en bevat geen schadelijke stralen.

DSC_4910.jpg

welke behandelingen zijn er?

  • Wanneer er toch afwijkingen in het netvlies worden vastgesteld, moeten er soms intra-vitreale injecties geplaatst worden. Andere patiënten hebben een laserbehandeling nodig om het verder achteruitgaan van het gezichtsvermogen te stoppen of te vertragen.

  • Wanneer er een bloeding in de glasvochtruimte ontstaat (zelden voorkomend) kan soms een vitrectomie worden uitgevoerd. Dit is een operatie, waarbij het glasvocht (gedeeltelijk) wordt verwijderd. Tijdens de operatie kan het netvlies met laserstralen worden behandeld.

bij welke arts kan u terecht?

Routine diabetes onderzoeken kunnen via onderstaande knop geboekt worden.

Specifieke onderzoeken van het netvlies (Fluo-angiografie, intravitreale injecties,..) worden enkel ter plaatse in Okio geboekt in overleg met de arts.

bottom of page