top of page

ICL implantlenzen nu mogelijk, zelfs bij hoge myopie

Carolien De Graeve

31 aug. 2020

De ICL is een implantlens die wordt ingeplant achter het regenboogvlies en vormt als het ware een koepeltje voor de eigen lens.

Bij deze techniek wordt niets verwijderd (in tegenstelling tot een laser-behandeling, waar een deeltje van het hoornvlies wordt verwijderd). De lens is absoluut onzichtbaar. De implantatie van een ICL biedt de mogelijkheid om patiënten met lichte tot ernstige myopie (bijziendheid), lichte tot ernstige verziendheid (hyperopie) en astigmatisme te behandelen. Het biedt een doeltreffende en veilige oplossing voor patiënten die niet voldoen aan de vereisten om in aanmerking te komen voor LASIK of SMILE behandeling, omdat de benodigde correctie te hoog is of omdat ze een dun hoornvlies hebben.

De implantatie van een ICL is mogelijk indien u voldoet aan de volgende voorwaarden:
tussen 21 en 60 jaar oud.
bijziend met lichte tot ernstige myopie (-0,5 D tot -20 D)
verziend met lichte tot ernstige hyperopie (+0,5 D tot +10,0 D)
astigmatisme tussen 0,5 en 6,0 D
de sterkte van uw afwijking wijzigde het laatste jaar minder dan 0,50D

Waarom kiezen voor een implantatie van een ICL?
Een ICL is een lens van de hoogste kwaliteit. Ze bestaat uit collameer, een perfect biocompatibel materiaal.  
Een ICL geeft geen toename van droge ogen.  
Deze ingreep kan worden beschreven als additieve zichtcorrectie. In tegenstelling tot andere ingrepen wordt bij de ICL-ingreep geen hoornvliesweefsel verwijderd.
Bij een grote verandering in sterkte is de ICL verwijderbaar. Ze kan indien nodig worden geruild voor een ICL die de nieuwe afwijking corrigeert.  
Doordat het implantaat een inbrenggrootte heeft van slechts 3 mm kunnen wij de ingreep en de genezingstijd sterk optimaliseren. Patiënten kunnen gewoonlijk een ingreep verwachten van maximaal 20 minuten en de meeste mensen kunnen hun dagelijkse bezigheden na slechts enkele dagen hervatten, met een helderder zicht.  
Het collameer waaruit de ICL bestaat bezit unieke eigenschappen die zorgen voor UV-bescherming, terwijl natuurlijk zichtbaar licht onveranderd wordt doorgelaten.

Is het een permanente oplossing?
De ICL is gemaakt om permanent in het oog te blijven. Indien nodig is het wel mogelijk om de lens te verwijderen. Dit kan bvb. het geval zijn wanneer men op oudere leeftijd cataract ontwikkelt.

U komt niet in aanmerking voor een implantatie van een ICL wanneer
u jonger bent dan 21 jaar
u lijdt aan een andere oogaandoening (cataract, glaucoom, luxatie van de ooglens,..)
tijdens de vooronderzoeken blijkt dat de ICL niet op een veilige wijze kan worden ingeplant, bvb omdat de voorste oogkamer van uw oog onvoldoende diep is.

bottom of page